Πιλοτική Διδασκαλία Νέων Ξένων Γλωσσών στο Γυμνάσιο

Τουρκική - Ιταλική - Ισπανική

Πιλοτική Διδασκαλία Νέων Ξένων Γλωσσών στο Γυμνάσιο - Image d'illustration

Τουρκική Γλώσσα

Στο Γυμνάσιο διδάσκονται υποχρεωτικά ως ξένες γλώσσες τα Αγγλικά ή Γαλλικά στις τρεις τάξεις. Το δικαίωμα να επιλέξουν σαν δεύτερη ξένη γλώσσα τα τουρκικά θα έχουν τη σχολική χρονιά 2006-2007 οι μαθητές πέντε γυμνασίων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση για την πιλοτική εισαγωγή της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα συγκεκριμένα σχολεία « ανταποκρίνεται στην αρχή της πολυγλωσσίας, η οποία σε μια εποχή πολυπολιτισμικότητας αποτελεί προτεραιότητα όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη ». Ετσι, από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές της Α΄ τάξης των γυμνασίων : 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής , 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, θα μπορούν να επιλέξουν για δεύτερη ξένη γλώσσα -μετά την αγγλική- ανάμεσα στη γαλλική, τη γερμανική και την τουρκική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό των μουσουλμάνων μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Άλλωστε, η τουρκική γλώσσα δεν θα διδάσκεται μόνο σε επίπεδο αρχαρίων, αλλά και σε προχωρημένο επίπεδο για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από μειονοτικά δημοτικά και επιθυμούν να συνεχίσουν την εκμάθηση των τουρκικών. Προφανώς, το συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσα παιδιά το επιθυμούν.

Ιταλική Γλώσσα

Κατά το σχολικό έτος 2006−2007 θα εισαχθεί η πιλοτική διδασκαλία της Ιταλικής Γλώσσας στην Α΄ τάξη −και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις− στα Γυμνάσια : 1° Γυμνάσιο Καλυβιών Αττικής, 6 ° Γυμνάσιο Ρόδου Δωδεκανήσου, 4° Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, 2° Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ληξουρίου Κεφαλληνίας.
Από το σχολικό έτος 2006−2007 η πιλοτική διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας :
α) θα εισαχθεί στην Α΄ τάξη και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις,
β) θα συνεχιστεί στη Β΄ τάξη, καθώς και στην επόμενη τάξη −για τους μαθητές που είχαν επιλέξει στην Α΄ Τάξη να διδαχθούν ως β΄ ξένη γλώσσα την Ιταλική −στα παρακάτω Γυμνάσια : 60° Γυμνάσιο Αθηνών, 9° Γυμνάσιο Πατρών, 4° Γυμνάσιο Νίκαιας Πειραιά, 1° Γυμνάσιο Κέρκυρας.
Για τη δημιουργία των τμημάτων της Ιταλικής ως 2ης ξένης γλώσσας στα προαναφερόμενα Γυμνάσια, θα ισχύσουν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. Γ2/4637/4.9.2001 εγκυκλίου.

Ισπανική Γλώσσα

Κατά το σχολικό έτος 2006−2007 η Ισπανική Γλώσσα θα διδαχθεί πιλοτικά στα παρακάτω Γυμνάσια :
5° Γυμνάσιο Αιγάλεω, 3° Γυμνάσιο Πάτρας, 5° Γυμνάσιο Λάρισας, 5° Γυμνάσιο Χανίων, 1° Γυμνάσιο Παλλήνης
Η διδασκαλία της Ισπανικής Γλώσσας κατά το σχολικό έτος 2006 − 2007 θα ξεκινήσει από την Α΄ Τάξη του Γυμνασίου και θα συνεχιστεί και στις επόμενες τάξεις. Για τη δημιουργία των τμημάτων της Ισπανικής ως 2η ξένης γλώσσας στα προαναφερόμενα Γυμνάσια, θα ισχύσουν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. Γ2/4637/4.9.2001 εγκυκλίου. Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος
2006 − 2007.

Πηγές :

Εγκύκλιοι προσλήψεων ωρομισθίων

ΑΠΣ Ισπανικής Γλώσσας

ΑΠΣ Τουρκικής Γλώσσας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

L'auteur de cet article

Dimitra Angelopoulou –  Enseignante de FLE dans un centre de langues ...